Da li ste idealan kandidat za prenatalne testove?

Da li ste idealan kandidat za prenatalne testove?
31.03
2023
Da li ste idealan kandidat za prenatalne testove?

Trudnoća je period u kome svaka žena treba da uživa i da se pripremi za najvažniju i najlepšu ulogu u životu, ali ono što je činjenica je i da se u tom periodu mora često posećivati lekar i raditi određene analize i kontrole. Važno je osigurati da nema zdravstvenih komplikacija ni za mamu ni za bebu. Trudnoća je takođe vreme velikog iščekivanja, neretko i anksioznosti. Nema mame koja ne brine da li će beba imati zdravstvenih problema. Dobra vest je da se većina beba rađa zdrava, ali je dobro i znati da budući roditelji imaju mogućnost da na vreme dobiju detalje o zdravlju bebe već posle 10. nedelje trudnoće.

Tokom trudnoće mogu se raditi dve vrste prenatalnih testova:

  • Skrining testovi ( double test, triple test, quadriple test, NIPT)

  • Dijagnostički testovi (amniocenteza, biopsija horionskih čupica...)

Neinvazivni prenatalni testovi poput našeg NIPTiva testa namenjeni su apsolutno svim budućim mamama koje žele spokojnu, sigurnu i mirnu trudnoću. Test se može uraditi već od 10. nedelje trudnoće. NIPTiva test Vam upravo omogućava da izbegnete invazivne dijagnostičke testove poput amniocenteze koja se radi između 16-18 nedelje trudnoće, a rezultati se čekaju minimum 2 nedelje. Dakle, samo ako NIPT test pokaže loš nalaz, lekar će vas uputiti na invazivnu dijagnostiku. Uredan nalaz NIPT testa podrazumeva da nije potrebna dalja dijagnostika.

NIPTiva prenatalni testovi su najbrža i najmodernija verzija koja se radi na illumina platformi. Pružaju značajno temeljniji i detaljniji pristup analizi genetskih anomalija sa 99,9% pouzdanosti. "Illumina" platforma je najpouzdanija platforma na svetu, a sve druge platforme su zapravo pokušaji da se iskopiraju njene tehnologije, ali nijedna platforma nije uspela da bude pouzdana kao Illumina. Može se reći da svaka trudnoća nosi rizik na hromozomopatije, bez obzira na godine starosti, porodičnu anamnezu ili opšte zdravlje trudnice. Bez obzira na to da je 95% šanse da rodi zdrava beba, samim umnožavanjem DNK, bez posebnog razloga može doći do grešaka koje dovode do hromozomopatija, one svakako nisu nasledne. Upravo je to i razlog zbog koga su važni skrining testovi u ranoj trudnoći.

Kome se preporučuje neinvazivni prenatalni test?

NIPTiva prenatalni neinvazivni test potreban je svim trudnicama koje žele da se uvere da plod nema genetskih anomalija. Posebno je potreban svim trudnicama koje će u trenutku porođaja imati preko 30 godina. Sve žene koje su imale pobačaje ili je beba u prethodnim trudnoćama imala genetske anomalije, potrebno je da urade ova testiranja. NIPTiva prenatalni test može da otkrije sa pouzdanošću od 99,9% trudnoću sa Daunovim sindromom. Moramo naglasiti da sa double, triple testovima može propustiti, odnosno ne prepoznati i do 15% trudnoća sa Daunovim sindromom. NIPTiva test može da otkrije Daunov sindrom, Edvardsov sindrom, Patau sindrom, aneuplodije X i Y hromozoma, mikrodelecije i duplikacije, autozomne trizomije. Određivanje pola je takođe moguće ovim testom, dakle već u 10.nedelji trudnoće. NIPTiva test moguće je uraditi i kod jednoplodnih i kod blizanačkih trudnoća, procedura je standardno uzimanje venske krvi iz ruke majke.

Vaš izabrani ginekolog će vam definitivno preporučiti da uradite ovaj test ako ste :

  • Trudnica sa jednoplodnom trudnoćom sa 30+

  • Trudnica sa blizanačkom trudnoćom

  • Trudnica koja je imala ranije spontane pobačaje

  • Trudnica koja je trudnoću ostvarila putem IVF oplodnje (uključujući i donacije jajnih ćelija)

  • Trudnica koja ima u porodičnoj anamnezi genetske poremećaje

  • Trudnica koja ima loš nalaz ultrazvuka ili dabl/tripl testa

Sve veći broj trudnica se odlučuje da urade ove neinvazivne prenatalne testove da bi bile sigurne da je sa zdravljem bebe sve u redu. Treba iskoristiti sve prednosti koja nam savremena tehnologija pruža, i izbeći neprijatnosti invazivnih metoda poput amniocenteze, a upravo jedno takvo dostignuće su NIPTiva testovi.

Uradite prenatalni test već danas

Naručite