Pripreme za analizu

OSNOVNA PRIPREMA PACIJENATA ZA UZIMANJE KRVI ZA RUTINSKE ANALIZE KRVI

Koliko pre vađenja krvi ne sme da se jede?

Dan pre vađenja krvi uzmite lakši obrok do 19h (izbegavajte masnu hranu i slatkiše). Sve dok ne izvadite krv ne konzumirati hranu i piće osim vode i to u umerenim količinama. Uzimanje uzorka krvi (na prazan stomak) najbolje je obaviti u periodu od 7h do 10h ujutru, nakon 12h od poslednjeg obroka.

Ovo je neophodno, zato što uzimanje hrane u ovom vremenskom periodu, može dovesti do porasta koncentracije glukoze, holesterola, lipida, proteina, gvožđa i drugih metabolita. U slučaju da uzimate redovnu terapiju nemojte uzeti jutarnju dozu lekova, jer i lekovi utiču na tačnost vaših rezultata. Jutarnju dozu lekova ponesite sa sobom i uzmite ih nakon vađenja krvi iz vene.

Vađenje krvi i vežbanje

Na rezultate nalaza krvi mogu da utiču: višednevna dijeta, neprespavana noć, fizički napor (izbegavati fizičku aktivnost 2-3 dana pre vađenja krvi jer može dovesti do lažno povišenih vrednosti pojedinih enzima), veći broj cigareta, konzumiranje alkoholnih pića i kafe.

Za pacijente koji su na oralnoj antikoagulantnoj terapiji, preporuka je da se vađenje krvi obavlja u jutarnjim časovima.

Uradite prenatalni test već danas

Naručite