Kada je idealno vreme za test?

Kada je idealno vreme za test?
31.03
2023
Kada je idealno vreme za test?

NIPTiva neinvazivni prenatalni test, radi se od 10. nedelje trudnoće. Idealan period je da se testiranje obavi između 10. i 12. nedelje. Krv se uzima standardnom metodom. Ne postoje nikakve posebne pripreme u smislu da nešto ne smete da jedete i pijete pre vađenja krvi. Nakon uzimanja uzorka iz venske krvi, vraćate se dnevnim aktivnostima. Za razliku od dabl i tripl testa, NIPTiva je veoma precizan i pouzdan, dakle čak u 99,9% slučajeva on daje precizne rezultate. Testiranje se oslanja na visoku tehnologiju analize genetskog materijala vaše bebe, dok se dabl, tripl testovi oslanjaju na statističku verovatnoću. Ovi testovi su pravi izbor za sve buduće mame i tate koji žele da se opuste i uživaju u periodu iščekivanja bebe.

NIPT je siguran i pouzdan neinvazivni skrining test koji otkriva genetičke anomalije kod fetusa na nivou celog genoma iz uzoraka krvi buduće mame koja je trudna minimum 10 nedelja. Ovaj test ne predstavlja nikakav rizik za fetus.

Prvi trimestar je najznačajniji period za pravilan razvoj fetusa. Osim toga ovaj period za buduće roditelje je posebno stresan jer sreću i uzbuđenje vrlo brzo zameni strepnja i briga da li se beba pravilno razvija, da li će sve biti u redu. Zato su NIPTiva testovi idealni za sve trudnice. Ovim testovima se analizira DNK fetusa koji slobodno cirkuliše kroz majčinu krv. Zapravo bebina DNK cirkuliše u krvotoku majke u formi malih fragmenata i može se detektovati u cirkulaciji posle 7. nedelje trudnoće.

Zašto se NIPTiva prenatalni testovi rade posle 10.nedelje?

Majčina krv sadrži sopstvenu i bebinu DNK. Najbolje vreme da se uradi NIPTiva test (jer se tada nalazi veći procenat bebinog DNK, oko 4%), što je garancija pouzdanog i validnog rezultata je upravo od 10. nedelje. Minimum je 2,8 % bebinog DNK, sve ispod toga je uzorak koji neće dati ispravne rezultate. Procenat bebinog DNK se povećava kako je trudnoća starija. To što se ovi prenatalni testovi mogu raditi već od 10. nedelje je upravo njihova najveća prednost. Dobar rezultat testa je potvrda da ne morate raditi invazivne dijagnostičke metode poput amniocenteze. Moramo da naglasimo da za razliku od donje granice za testiranje (10.nedelja), gornja granica ne postoji.

 

DNK ili dezoksirobonukleinska kiselina je nasledni materijal koja se nalazi u gotovo svakoj ćeliji u našem organizmu. Posle oplodnje DNK majke i oca se stapaju, a hromozomi u njima se međusobno kombinuju i stvaraju jedinstveni set hromozoma u jezgru embriona. Fragmenti DNK bebe koji dospevaju u krv budućih mama su slobodni i analizom ovih fragmenata mogu se rano otkriti pojedine genetske abnormalnosti. Pri tom je ovo neinvazivna metoda bez ikakvih rizika za bebu. NIPTiva je odličan prenatalni u svrhu ranog otkrivanja hromozomskih poremećaja koji su uzrokovani prisustvom dodatne ili nedostatkom jedne ili više kopija hromozoma (aneuplodija), kao što su:

  • Daunov sindrom (trizomija 21, uzrokovana dodatnim hromozomom 21)

  • Trizomija 18 (uzrokovana dodatnim hromozomom 18)

  • Trizomija 13 (uzrokovana dodatnim hromozomom 13)

  • Dodatne ili nedostajuće kopije X ili Y hromozoma (polnih hromozoma)

Pored hromozomskih stanja, NIPTiva otkriva bebinu krvnu grupu i RH faktor, kao i pol deteta. Ko želi da pol bebe sazna na samom porođaju i da to bude iznenađenje za celu porodicu treba to da naglasi, kako bi se taj podatak sakrio u izveštaju.

#NIPTiva #NIPTiva_test #prenatalnitest #prenatalni_test #trudnoca

Uradite prenatalni test već danas

Naručite