Pripreme za analizu

PSIHOLOŠKA PRIPREMA DECE PRE VAĐENJA KRVI

Deca, kao i odrasli, osećaju strepnju, strah i neprijatnost prilikom posete laboratoriji. Zadatak je roditelja, ali i osoblja laboratorije, da adekvatno pripreme dete za vađenje krvi, kako bi bilo kooperativno i osećalo se sigurno i zaštićeno. Poseta laboratoriji treba da bude iskustvo koje će detetu pomoći u savladavanju negativnih osećaja vezanih za ovu vrstu pregleda.

Ponekad je odlazak u laboratoriju neminovno stresan, bilo da je u pitanju bezazlen bris, bilo vađenje krvi. Mnogi roditelji ne kažu detetu da će ići u laboratoriju plašeći se da će ga to unapred istraumirati. Međutim, deca se više uplaše kada odlazak u laboratoriju dožive kao neprijatno iznenađenje. Zato je važno na vreme pripremiti dete za ono što ga čeka i na razumljiv način mu objasniti zašto tamo ide. Razgovor s detetom znatno olakšava celokupnu situaciju, povećava njegovu spremnost na saradnju sa laboratorijskim osobljem, smanjuje strah. Naravno, priprema deteta zavisi od uzrasta, kao i od toga da li je odlazak u laboratoriju planiran ili iznenadan.

Najbolje je da sa detetom budete potpuno iskreni. Kratko i smireno mu recite šta ga očekuje,ali naglasite i zašto su analize dobre za njih ( vađenje krvi boli, ali će ti biti bolje) i da druga deca isto to moraju da rade kada se razbole.

Objasnite im da će nelagodnost kratko trajati.

Popričajte sa decom o materijalima koji se koriste prilikom vađenja krvi, kako bi se manje plašila (poveska, vatica, iglica, alkohol, sprejić).

Ukoliko se dete uznemiri prilikom vađenja krvi, odvucite mu pažnju tako što ćete mu nešto pričati, dati mu igračku.

Pohvalite dete kada je poslušno i sarađuje prilikom vađenja krvi.

Uradite prenatalni test već danas

Naručite